Rauwe voeding algemeen

CarniVoer rauwe voeding

Je kunt zich zorgen maken wanneer je rauwe voeding voor je kat en hond  overweegt. Hoe zit het met botten, parasieten en de juiste voedingsstoffen? En hoe zit het met ziekteverwekkers zoals salmonella? We zijn allemaal ons hele leven al gewaarschuwd voor het bereiden van vlees. Het idee om je hond en kat ongekookt vlees te voeren kan op het eerste gezicht eng lijken. Is rauw kattenvoer niet gevaarlijk? Helemaal niet. Mensen over de hele wereld voeren hun hond en kat rauwe voeding. Het risico van ziekteverwekkers en parasieten is minimaal als je veilige procedures volgt en verstandig omgaat met het vlees en de supplementen. Het is hetzelfde als je zou doen met voedingsmiddelen die voor je eigen consumptie bestemd zijn. Honden en katten die in het  wild een op prooien gebaseerd dieet eten, eten routinematig rauw bot; het is een essentieel onderdeel van een natuurlijk dieet. Als verplichte carnivoren zijn katten geëvolueerd om hun prooi rauw te eten. Hun spijsverteringssystemen zijn gespecialiseerd in het verkrijgen van maximale voeding uit een bio-geschikte voeding.

Nu moet je je hond en kat niet gelijk botten gaan geven. Dat is voor eigenaren met veel verstand van deze voedingswijze. Het voeren van CarniVoer aan je dieren is veilig EN levert ook de botten in een gemalen vorm.

Zorgen over salmonella en E. coli zijn meestal de eerste zorg. Zij zijn over het algemeen het resultaat van onjuiste slachtmethoden of onjuist opgefokte dieren. Geen van deze ziekteverwekkers mag zich ooit in vlees voor mens of dier bevinden. In Nederland en Duitsland wordt hier streng op gekeurd tijdens de slacht. CarniVoer gebruikt enkel slachtdieren uit Nederland en Duitsland.

 De meeste mensen zijn van nature voorzichtig met rauw vlees. Salmonellabesmetting treedt op bij niet gekookte besmette producten. Het volgen van veilige hanteringsprocedures en het gebruik van alleen vers vlees uit bekende bronnen minimaliseert het risico.

 Salmonellabesmetting in vlees zit meestal aan de buitenkant van het vlees, Carnivoer rauwe voeding, wordt direct na het malen ingevroren om bacteriële proliferatie te voorkomen.

 Je hond en kat hebben een zeer zuur spijsverteringssysteem. Deze zuurtegraad doodt vele ziekteverwekkers. Ze hebben ook een kort spijsverteringskanaal dat bacteriën weinig tijd geeft om zich te vermenigvuldigen in hun systemen. Voeding gaat er in ongeveer 13 uur doorheen, vergeleken met twee tot drie keer zoveel tijd voor een mens. Houd er rekening mee dat dit van toepassing is op een gezonde hond en kat; bij een zieke hond of kat kan de weerstand sterk afnemen. 

E. Coli zit in de darmen van dieren en kan het vlees besmetten als het niet op de juiste manier wordt geslacht. Grasvee heeft een veel lagere incidentie van E. coli in hun darmen. Hoewel besmetting van vleesproducten met E.coli zeldzaam is, moet er toch voor worden gezorgd dat het vlees afkomstig is van gerenommeerde leveranciers.

Toxoplasmose

 Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet. Het is een van de meest voorkomende parasitaire ziekten. Uit een in maart 2009 gepubliceerde studie van de Universiteit van Leeds blijkt echter dat de toxoplasmose-parasiet een rol kan spelen bij de ontwikkeling van schizofrenie en andere bipolaire stoornissen bij de mens door de productie van dopamine in de hersenen te beïnvloeden. Katten zijn de enige soort die de eierproducerende fase van het organisme huisvest. Aangezien elke besmette kat de eieren van de parasiet slechts enkele dagen in zijn hele leven zou afwerpen, is de kans op infectie door een kat klein. Mensen lopen meer kans om besmet te raken door het eten van rauw vlees zelf of van ongewassen fruit en groenten dan door het hanteren van katten uitwerpselen, omdat de eieren moeten worden ingenomen om een infectie te veroorzaken.

 Contact met besmette grond is een veel voorkomende vorm van infectie. Het invriezen van vlees gedurende 72 uur bij -20°C doodt toxoplasmose-eieren. Houd er rekening mee dat eieren die in de uitwerpselen van katten worden afgeworpen, niet onmiddellijk besmettelijk zijn. Ze moeten een proces doorlopen dat sporulatie wordt genoemd en dat één tot vijf dagen in beslag neemt, afhankelijk van de omgeving. Dit is een andere reden om de kattenbak regelmatig schoon te maken.

 Als u van plan bent of het risico loopt zwanger te worden, laat dan een test doen om te zien of u bent blootgesteld aan toxoplasmose. Als u niet bent blootgesteld, draag dan handschoenen bij het schoonmaken van de kattenbak, of beter nog, laat het door iemand anders doen. Vermijd het hanteren van rauw vlees tijdens de zwangerschap en het in contact komen met grond tijdens het buitenshuis tuinieren. U hoeft zich niet van uw kat te ontdoen. Praat zoals altijd eerst met uw arts om uw gezondheid te beschermen.

Botten

 In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is rauw bot zeer goed verteerbaar en levert het calcium, mineralen en enzymen. Het merg is rijk aan voedingsstoffen. Alleen gekookt bot is gevaarlijk. Koken maakt bot scherp, broos en bijna onmogelijk te verteren. Honden en katten die jagen eten de botten van hun prooi; botten zijn hun primaire bron van calcium. Het voeren van kleine, rauwe vlezige botten is een natuurlijke manier om uw kat te voorzien van calcium en uw kat wat kauw oefeningen te geven voor gezonde kaken en schonere tanden. Kippenvleugels zijn ongeveer de juiste grootte. Het is altijd een goed idee om uw kat te begeleiden bij het voeren van rauwe vlezige botten.

CarniVoer adviseert dit enkel bij eigenaren die zeer ervaren zijn in het v oeren van botten met vlees. Bent u niet ervaren geef dan enkel CarniVoer. Dit bevat alles en is een veilige voedingswijze. Het bovenstaande stuk over rauwe botten is voor leken bedoeld als informatie.

 Nutriënten

Honden en katten eten hun voedsel al duizenden jaren rauw. Pas recentelijk dacht de mens dat hij het beter kon doen met een sterk bewerkte, gekookte en verpakte voeding. CarniVoer bootst een dieet na dat de je hond en kat zou eten als ze op haar eigen voedsel aan het jagen was. Het spijsverteringsstelsel van een kat is gespecialiseerd in het omgaan met rauw voedsel dat veel eiwitten en vocht bevat en weinig of geen koolhydraten.

Als je hond en kat een prooidieren zouden eten, zouden ze alle voedingsstoffen die ze nodig hebben rechtstreeks uit hun voeding halen. Dit soort dieet is niet praktisch voor je hond en kat binnenshuis. CarniVoer bestaat uit gemalen botten, spiervlees en organen van dieren. Samen met het supplementen assortiment en de adviezen op deze site gegeven voert u uw dier gevarieerd en krijgen ze alles wat ze nodig hebben in een periode van zes weken.

Lees de kennisbank goed door om u volledig te informeren over e juiste manier van voeren van uw gezonde hond en kat.

 

Referenties

J. B. Russell, F. Diez-Gonzalez, and G. N. Jarvis, “Potential Effect of Cattle Diets on the Transmission of Pathogenic Escherichia Coli to Humans,” Microbes and Infection 2.1, Jan 2000, 45-53.

“Toxoplasmosis,” Centers for Disease Control.

“Toxoplasmosis and Cats,” International Cat Care, UK.

“Toxoplasmosis in Cats,” Cornell University College of Veterinary Medicine.

 A. Elbez-Rubinstein, D. Ajzenberg, M. L. Dardé, R. Cohen, A. Dumètre, H. Yera, E. Gondon, J. C. Janaud, and P. Thulliez, “Congenital Toxoplasmosis and Reinfection During Pregnancy: Case Report, Strain Characterization, Experimental Model of Reinfection, and Review,” Journal of Infectious Disease, January 15, 2009.

Dr. Bruce Syme, BVSc (Hons), “Feeding Raw Bones to Cats and Dogs.”