De voordelen van CarniVoer voor je hond en kat.

De voordelen van CarniVoer voor je hond en kat.

Je kat en je hond zijn roofdieren. Ze zijn geëvolueerd door het eten van een prooidieren en nog belangrijker, dus het eten van rauwe, levende voeding. Koken tast de voedingsstoffen in vlees aan, waardoor vitaminen, mineralen en aminozuren verloren gaan. Dit gebeurt in de brok en blikvoeding. De verloren gegane voedingsstoffen moeten weer worden toegevoegd. Deze aanvulling is niet exact. Er is verlies van voedingsstoffen die niet altijd worden vervangen. Katten en honden in het wild eten vaak de hele prooidier als het klein is en eten bijna alles behalve de ingewanden van een groter prooidier. De botten zijn zeer goed verteerbaar en is hun primaire bron van calcium. Gekookt bot vermindert de beschikbare voedingsstoffen, waardoor het broos en gevaarlijk is om in te nemen. Gekookte of gebakken botten moet je nooit aan je hond en kat geven..

Je hond en kat voorzien van een correct dieet dat is gebaseerd op wat ze in het wild zouden eten, heeft veel voordelen, zowel voor jezelf als voor je hond en kat:

–  Verbeterde spijsvertering
–  Sterk gereduceerde ontlasting in volume en geur.
–  Gezonde vacht, minder schilfers en minder haarballen bij je kat en hond.
–  Meer energie
–  Gewichtsverlies, bij overgewicht
–  Betere tandheelkundige gezondheid
–  Betere gezondheid van de urinewegen

 

Verbeterde Spijsvertering

Je kat is een verplichte vleeseters, ze moeten vlees eten. Er zijn geen veganistische katten die gedijen. Hun spijsverteringssysteem is specifiek aangepast op een rauw vlees dieet. Het spijsverteringskanaal van je kat is kort en zuur en verwerkt in ongeveer 12 uur tijd zeer efficiënt rauwe voeding die geschikt is voor haar of hem. Dit geeft zeer weinig tijd voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen bovendien doodt de zeer zure maag veel bacteriën, zodat katten van nature bestand zijn tegen de bacteriën in de rauwe voeding. Deze bacteriën hebben ze ook broodnodig om hun microbioom in de darm op peil te houden. Hetzelfde geldt voor je hond enkel dat je hond geen obligate vleeseter is.

Je kat heeft geen behoefte aan koolhydraten en hebben een beperkt vermogen om ze te verteren. CarniVoer (bevat geen koolhydraten zoals rijst) is beter verteerbaar dan een dieet van plantaardige voeding zoals brokken. Je kat is slecht in het verteren van koolhydraten, vooral geraffineerde koolhydraten zoals in brokvoeding voorkomt. Ze hebben vrijwel geen enzymen hiervoor. In tegenstelling tot je hond en jezelf. Wel opgemerkt dat het weinig en ongeraffineerde koolhydraten moeten zijn.

 

Verbeterde stoelgang

Wanneer je hond en kat CarniVoer krijgen, verteren hun lichamen het grootste deel van CarniVoer, met veel minder ontlasting tot gevolg. De productie van ontlasting kan worden gehalveerd. Ze ontlasten ook minder vaak, soms één keer per dag of zelfs minder. Hun ontlasting is vaak droog, een beetje kruimelig en ruikt nauwelijks. In het wild is dit zinvol voor een roofdier dat klein genoeg is om zich ook zorgen te maken over het feit dat het op zichzelf wordt gejaagd. Hij zou niet te veel stinkende “advertenties” van zijn aanwezigheid willen achterlaten. Als de prooi dit ook ruikt vangen ze niets meer…..

Wanneer je hond en kat brokvoeding en blikvoeding krijgen, zullen hun systemen moeite hebben om de overtollige geraffineerde koolhydraten te verteren. Aangezien veel van wat ze eten niet efficiënt wordt verwerkt door hun verteringssyteem, is de hoeveelheid ontlasting veel groter dan het zou moeten zijn. De overmaat aan onverteerde koolhydraten in de darmen van je dieren leidt tot “rottingsprocessen” in hun darmen met een negatief effect op hun gezondheid.

 

Gezonde vacht, minder verharen en minder haarballen bij je kat.

Na een paar weken op CarniVoer merk je dat de vacht van je kat zachter is geworden. Je kat en hond hebben onverzadigde vetzuren, omega-6 en omega-3, nodig in hun voeding. Ze moeten afkomstig zijn van dierlijke bronnen, omdat katten een beperkt vermogen hebben om deze zuren te maken uit plantaardige producten. Deze essentiële vetzuren dragen bij aan een gezonde huid en vacht, waardoor het aantal haarballen afneemt. Naast deze vetzuren levert CarniVoer voldoende zink en zwavelhoudende aminozuren die de vacht ook verbeteren. Minder haarverlies dus minder rommel in je huis en vrijwel geen haarballen meer bij je kat.

 

Meer energie

Na de overschakeling op CarniVoer merk je hoeveel meer energie je hond en kat krijgen. Je eens zo stille hond en kat beginnen rond te rennen en te spelen! CarniVoer verbranden ze beter en met minder afvalstoffen dat in meer energie resulteert.

Je kat is uniek aangepast om eiwitten te gebruiken voor hun energiebehoefte. Ze “verbranden” in wezen eiwitten, die ze in een proces dat gluconeogenese in de lever heet, omzetten in energie. Je hond en jijzelf verbranden ook eiwitten op deze manier, maar zetten het aan en uit. Afhankelijk van hoeveel eiwitten er beschikbaar zijn. Je kat kan dit niet. Hun “verbrandingssnelheid” is altijd hoog met hun absolute behoefte aan hoogwaardig eiwit uit CarniVoer.

 

Gewichtsverlies

Als je kat en hond overgewicht hebben, zullen ze waarschijnlijk beginnen af te vallen op CarniVoer. Je kat en hond zullen zich overeten wanneer ze een verkeerde rauwe- of brok voeding krijgen, in een poging om het gebrek aan nutriënten in de voeding te compenseren. Gewoonlijk zullen ze niet te veel eten bij het voeren van CarniVoer, omdat het hun voldoening geeft. Zeker als je na de CarniVoer maaltijd nog een snack van CarniVoer geeft om op te kluiven. De toename van de energie die ze hebben, zal hen ook helpen om meer calorieën te verbranden.

 

Beter gebit

Net als bij de mens is de gezondheid van de tanden bij je kat en hond deels afhankelijk van de genetica. Katten in het wild hebben in het algemeen geen tandvleesproblemen of tand verlies als gevolg van tandvleesproblemen. Waarom? Kauwen op rauwe botten, vlees, bindweefsel, huid en vacht helpt om de tanden schoon te houden. Koolhydraten vormen een zetmeelachtige film die de opbouw van plak en tandvleesaandoeningen bevordert. Koolhydraatrijke voeding zal niet helpen om tandsteen onder controle te houden. Het verminderen of elimineren van koolhydraten in de voeding van je kat zal helpen om gebitsproblemen op afstand te houden. CarniVoer optimaliseert het gebit. Dat is ook belangrijk gezien ontstoken tandvlees een open barrière is voor het intreden van bacteriën in de bloedbaan van je dier met alle gevolgen van dien.

 

Betere urinewegen

CarniVoer heeft een hoog vochtgehalte van ongeveer 65 tot 70%, dat vergelijkbaar is met dat van natuurlijke prooien. Koolhydraatrijke, vochtarme voeding, met name brokken, veroorzaakt alkalische urine en chronische uitdroging bij zeker je kat maar ook je hond. Dit kan leiden tot een ontsteking van de urinewegen. Omdat wilde katten en honden voldoende vocht in hun voer krijgen, hebben ze in het wild niet vaak problemen met de urinewegen. Realiseer je dat je hond en je kat slecht kunnen drinken. Ga zelf maar eens op je knieën uit een bak water drinken…..en dan alleen met je tong.

 

 

Referenties
Dr. Bruce Syme, BVSc (Hons), “Feeding Raw Bones to Cats and Dogs.”
U.S. National Research Council Ad Hoc Committee on Dog and Cat Nutrition, Nutrient Requirements of Dogs and Cats, 2006, 7-10.

S. D. Crissey, J. A. Swanson, B. A. Lintzenich, B. A. Brewer, and K. A. Slifka, “Use of a Raw Meat-Based Diet or a Dry Kibble Diet for Sand Cats (Felis Margarita),” Journal of Animal Science 75, 1997, 2154-2160.

Claudia A. Kirk, Jacques Debraekeleer, and P. Jane Armstrong, “Normal Cats,” Small Animal Clinical Nutrition, 4th ed. Walsworth Publishing Company, 2000, 297-299.

John E. Bauer, DVM, PhD, DACVN, “Facilitative and Functional Fats in Diets of Cats and Dogs,” Journal of the American Veterinary Medical Association 229, no. 5, September 1, 2006.

Elizabeth M. Hodgkins, DVM, Esq., Your Cat: Simple Secrets to a Longer, Stronger Life, Thomas Dunne Books, 2007, 5-6.

David A. Fagan, DDS, Dental Consultant and Mark S. Edwards, PhD, Nutritionist, “Influence of Diet Consistency on Periodontal Disease in Captive Carnivores,” The Colyer Institute, 2009.

Elizabeth M. Hodgkins, DVM, Esq, Your Cat: Simple New Secrets to a Longer, Stronger Life, Thomas Dunne Books, 2007, 167-171.