Taurine in CarniVoer

CarniVoer en taurine

Ik ben er zeker van dat je vast gehoord hebt over het belang van taurine in de voeding van je kat. Het is een natuurlijk voorkomend nutriënt dat vooral in spiervlees en organen zoals hart, nieren en lever en in zeevruchten zit. 

Taurine: = 2-amino-ethaansulfonzuur) is een zwavelbevattend organisch zuur en één van de weinige natuurlijk voorkomende sulfonzuren. Taurine komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam van je hond en kat en speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem, de ontwikkeling en functie van spieren, de retina in het oog en de hersenen.

In de spieren wordt het geconcentreerder naarmate de spieren harder werken. Donker vlees heeft meer taurine dan licht vlees omdat het afkomstig is van delen van het lichaam die harder werken. Een ander mooi voorbeeld is het hart. Hoewel het een orgaan wordt genoemd, is het echt de hardst werkende spier in het lichaam van je hond en kat en heeft het een van de hoogste concentraties taurine. Schelpdieren zoals mosselen hebben ook veel taurine in zich. Ze filteren voortdurend en volgen hetzelfde “hardwerkende” scenario als spieren en concentreren taurine in hoge mate in hun weefsels. Kleine hoeveelheden taurine komen voor in zuivelproducten. Plantaardige producten bevatten lage of niet waarneembare hoeveelheden taurine. Hoewel vlees een goede bron van taurine is, is er volgens een gepubliceerde studie een aanzienlijke variatie taurine in de verschillende soorten vlees. Volgens deze gepubliceerde studie wordt het gehalte aan taurine niet alleen beïnvloed door de voeding maar ook het ras en de omgeving en  ook door de versheid van het vlees. Met “ras” bedoel ik heb soort dier waarvan het vlees  afkomstig is.

Je kat is een verplichte (obligate) carnivoor. Dit in tegenstelling tot je hond. Je kat is niet in staat om de taurine die ze nodig heeft te maken uit andere aminozuren zoals methionine en cysteïne. Deze lage mate van synthese in combinatie met het verlies ervan in gal  van je kat, draagt bij aan een verhoogde behoefte aan taurine voor je kat. Met onvoldoende hoeveelheden van dit essentiële nutriënt in de voeding kan je kat centrale netvliesdegeneratie, voortplantingsstoornissen en een verminderde foetale ontwikkeling en cardiomyopathie (= hartspierdegeneratie) ontwikkelen. Klinische tekenen van een tekort zullen niet direct zichtbaar zijn. In sommige gevallen kan het een paar maanden of jaren duren, maar zodra je kat klinische tekenen begint te vertonen, is er al aanzienlijke schade aangericht.

Een zeer belangrijke eigenschap van taurine is zijn hoge oplosbaarheid in water. De uiteindelijke hoeveelheid taurine in het voedsel zal afhangen van de technieken voor de bereiding en opslag van een rauwe voeding. Om het verlies tot een minimum te beperken, moet altijd geprobeerd worden om alle vloeistoffen uit het vlees te behouden. Als het vlees bijvoorbeeld gekookt is, moet het in een kleine hoeveelheid water worden gedaan, zodat het allemaal weer in het voedsel kan worden opgenomen. Het koken van vlees op temperaturen die gebruikt worden voor de normale bereiding van voedsel verandert het taurine molecuul op zich niet. Het spoelt gewoon uit het vlees in het water. Mij is vaak gevraagd of taurine kracht verliest tijdens het bewaren van rauwe voeding in de vriezer. Het antwoord is ja en nee. Het invriezen heeft geen invloed op de werkzaamheid van taurine in CarniVoer, maar bij het ontdooien komt er wel veel vloeistof vrij. Omdat het goed oplosbaar is in water, zal die vloeistof veel van de taurine van het vlees meenemen. Als je bijvoorbeeld rauw gemalen vlees/beender/orgaanverpakkingen koopt, dan zit de vloeistof die uit de verpakking komt als het ontdooit vol met opgeloste taurine. Als deze vloeistof wordt weggegooid, verlies je het noodzakelijke taurine. CarniVoer doet een percentage hartspier in de rauwe voeding zodat het taurine gehalte in de voeding gewaarborgd is voor je kat en je hond.

Dus als je bevroren CarniVoer ontdooit en er komt vocht bij vrij weet je nu dat deze vloeistof vol met het noodzakelijke taurine zit dat zeker je kat maar ook je hond nodig heeft. Gooi het dus niet weg maar doe het over de voeding van je kat of hond.

Als wij vlees kopen in de supermarkt (wat je al niet moet doen), zie je nooit vocht in het kuipje met vlees. Dit dripvocht wordt opgevangen door de tampon die altijd onder het stukje vlees ligt. We zijn vocht bij vlees gewoon niet meer gewend.