Avocado's giftig voor je hond en kat of niet?

Avocado’s – Giftig voor gezelschapsdieren of niet?

Zijn avocado’s nu giftig voor je hond en kat of niet. Laat ik beginnen te zeggen dat alles giftig is. Als je er maar genoeg van eet of drinkt in een korte tijd. Een dosering is giftig en niet een stof.

Maar mensen benaderen me vaak, en dringen erop aan dat avocado’s niet giftig zijn voor gezelschapsdieren. Het is duidelijk dat er veel discussie is over dit onderwerp tussen zowel de huisdier eigenaren als de dierenartsen. Laten we dus de verwarring uit de weg ruimen en de discussie voor eens en voor altijd oplossen. Zijn avocado’s giftig voor dieren, of zijn ze dat niet?

 

Avocado een overzicht

Avocado’s zijn de vrucht van Persea americana, een groenblijvende boom die tot 2 meter hoog kan worden. Avocado’s worden ook wel krokodillenperen genoemd vanwege hun leerachtige, donkergroene huid. Mensen genieten al duizenden jaren van avocado’s; het bewijs van de oudste avocado’s werd ontdekt in een Mexicaanse grot die dateert uit 10.000 voor Christus. Tegenwoordig worden ze gekweekt in een verscheidenheid aan tropische en subtropische klimaten. In de Verenigde Staten worden de meeste avocado’s geteeld in Californië en Florida.

Ondanks hun heerlijke groene vruchtvlees (wie houdt er niet van chips met guacamole?), kregen avocado’s ooit een slechte naam als een vette maaltijd. In de afgelopen jaren is hun reputatie echter weer opgehelderd en zijn avocado’s bekend geworden als een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld. Een van de redenen is dat avocado’s veel enkelvoudig onverzadigd vet bevatten, wat een “goed vet” is dat kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Ze bevatten ook veel meer ontstekingsremmende fytonutriënten, antioxidanten, vezels, B-vitaminen en vele andere essentiële voedingsstoffen, en ze bevatten veel meer kalium dan bananen.

Maar terwijl mensen zonder zorgen kunnen genieten van de geweldige smaak en gezondheidsvoordelen van avocado’s, geldt dit niet voor alle dieren.

 

Persine – het giftige bestanddeel van avocado’s

De bladeren, schors, zaden, en huid van avocado’s bevatten een natuurlijk, in olie oplosbaar fungicide, persine genaamd. Persine is niet schadelijk voor de mens en wordt zelfs onderzocht als een behandeling voor borstkanker, zoals is aangetoond in laboratoriumonderzoek dat het apoptose (geprogrammeerde celdood) van borstkankercellen veroorzaakt.

Maar hoe zit het met het effect van persine op dieren? Is het giftig of niet? Het antwoord hangt af van de soort van het dier.

 

Persinetoxiciteit bij verschillende diersoorten

Voor honden en katten eigenaren: persine heeft geen negatieve invloed op honden of katten.

Het primaire gevaar van avocado’s voor honden en katten bestaat uit het inslikken van de grote avocado pit, die een verstopping of obstructie in de slokdarm, maag of darmen van je dier kan veroorzaken. Zorg ervoor dat u je hond of kat nooit een hele avocado of de avocado pit laat eten.

Maar persine is giftig voor vogels (bijv. kanaries, parkieten, kakkerlakken en grote papegaaien), konijnen, paarden en herkauwers (bijv. runderen, schapen, geiten) en dus mag geen deel van de avocado aan deze soorten worden gevoerd.

Tekenen van persine vergiftiging bij vogels zijn onder andere:

– Moeite met ademhalen

– Vloeistof rond het hart en de longen

– Lever- en nierfalen

– Dood

 

Tekenen van toxiciteit bij konijnen zijn onder andere:

– Ontsteking van de borstklieren

– Verminderde melkproductie

– Moeite met ademhalen

– Vloeistof rond het hart

– Hartritmestoornissen

– Plotse dood

En hoewel avocado’s niet giftig zijn voor je hond en je kat, kan overconsumptie spijsverteringsproblemen zoals braken en diarree veroorzaken, dus wees voorzichtig en beperk de inname. Zoals ik al zei de dosering is altijd een maat van giftigheid.

Ik hoop dat dit de verwarring opheldert en het debat over avocado toxiciteit kan oplossen. Zo zie je dat zelfs voedsel wat voor sommige soorten als gezond en voedzaam wordt beschouwd, gevaarlijk kan zijn voor andere soorten.

Referenties:

ASPCA Animal Poison Control Center

National vergiftigingscentrum

G voor huisdieren