Hoe zet ik mijn hond over op CarniVoer?

Pup:
Deze kan na het spenen van de teef direct over op CarniVoer. Gezien het gebit nog juveniel is en wisselt is het verstandig K.V.V. ( kant en klaar verse voeding) te geven. Mocht je besluiten de grotere hondenrassen een bot met vlees te geven, geef dan een dusdanig groot stuk, die niet als geheel in te slikken is. Blijf erbij en controleer wat en hoe de pup(s) eten.

Voor eigenaren die toch nog wat brok willen blijven geven adviseren wij om te combineren met een goede kwaliteit brok, liefst een brok zonder granen of een geperste brok. Als u echter de voordelen van rauwe voeding wilt laten overheersen, moet u minimaal vijf dagen aansluitend CarniVoer en twee dagen aansluitend brok voeren. (uitleg pH in hoofdstuk spijsvertering).

Vijfjarige hond:

Als de hond vijf jaar brok gevoerd is, is het darmstelsel veranderd om compensatie te bewerkstelligen. Daar moet u rekening mee houden.  Allereerst moet de probiotica levenslang gegeven worden. Dat kan door bijvoorbeeld vuile pens door de oude voeding te mengen. Zo vult u de probiotica aan. (Zie voor de uitleg van functie van probiotica de thesis op deze website.) Daarna een dag rauw en zes dagen aansluitend brok met pens. De week erop twee dagen rauw en vijf dagen aaneensluitend brok met pens. Zo door totdat i.i.g. minimaal vijf dagen rauw gevoerd wordt. Als de hond drie maanden K.V.V. eet mag een B.A.R.F. product gegeven worden. Uiteraard is dit een richtlijn. Individuele gevallen kunnen een afwijkend schema hebben.

De tienjarige hond:
Hoe ouder hoe minder makkelijk de overzetting kan zijn.  Hier geldt het gezegde  “Jong geleerd is oud gedaan”.
Vier weken pens en commerciële voeding door elkaar om een goede en stabiele flora in het maag-darmkanaal op te bouwen is de basis. Daarna geldt voor de hond het schema als van de vijfjarige hond.

 

TIPS EN TRUCS VOOR DE ACCEPTATIE VAN RAUWE VOEDING
  • Door kokend water over de rauwe voeding te doen, haalt men het ergste rauwe er van af en de geur komt goed vrij. Dit kan men doen als het dier het voer niet accepteert (meestal bij katten het geval) of als men snel van de brok over wil gaan op rauwe voeding (meestal bij honden).
  • Het rauwe voer mengen met het voer wat al gegeven wordt. Eerst heel weinig er door heen roeren en iedere dag wat meer rauw en minder oude voer totdat het dier volledig rauw eet.
  • Voor de hond: als een hond CarniVoer minder lekker vind roer er dan een paar eetlepels pens doorheen. Bouw dit af en de hond is gewend om voer met minder pens te eten.